EMB test en sportvoedingsadvies
Wil jij meer uit je sport halen en beter presteren?
Sporters willen graag een ding; het beste uit hun zelf halen en met het liefst winnen! De juiste balans tussen bewegen en voeding zorgt voor betere sportprestaties, meer kracht, een beter uithoudingsvermogen en sneller herstel na inspanning. Met een goed getimede en uitgebalanceerde sportvoeding kun jij het beste uit jezelf of team halen. Dit bestaat onder andere uit groenten, fruit, graanproducten, vlees en zuivel. Met de EMB bloedtest (zie kopje EMB bloedtest) maken wij een uitgebreid verslag van het bloed en waar eventueel vitamine en mineralen tekorten te vinden zijn maar ook voedingsintoleranties.
Bent u (top) sporter en wilt u:
- Uw prestaties verbeteren
- Langer op een intensief niveau kunnen trainen.
- Sneller herstellen na een zware krachtsinspanning
- Klachten voorkomen?
Een sportvoedingsadvies op maat kan u daarbij helpen:
- Een volledig individueel opgesteld voedingsschema.
- Met voldoende voedingsstoffen.
- Afgestemd op uw inspanningen.
De juiste balans
Naast energie, koolhydraten, eiwitten en vetten is er aandacht voor een optimale inname van vitaminen en mineralen en vocht voorafgaand, tijdens en na de inspanning en voor het voorkomen van klachten.
Energiebehoefte en – verbruik
Het energieverbruik verschilt per persoon, afhankelijk van geslacht, lengte, leeftijd, spiermassa en activiteiten. Wij berekenen het energieverbruik aan de hand van uw gegevens. Dit energieverbruik in rust samen met het energieverbruik door dagelijkse activiteiten en sport is de basis van een geheel op u afgestemd voedingsplan.
Vitaminen en mineralen
Een goed uitgebalanceerde voeding levert over het algemeen voldoende vitaminen en mineralen. Uit de EMB bloed test kunnen we eventueel tekorten opsporen en doormiddel van voeding en/of suppletie de tekorten bijvullen.
Vetten
Leveren ons energie en worden in het lichaam opgeslagen als energiebron. Vetten zijn een belangrijke energiebron voor het lichaam. Vooral de onverzadigde vetten (omega-9, omega-6 en omega-3) zijn belangrijk voor ons. Omega-6 krijgen we vaak al genoeg binnen in onze Westerse voeding. Vetten hebben we nodig voor de opbouw en bescherming van cellen en zorgen ze voor een goede werking van de hersenen, ogen en spieren.
Vocht
Door transpireren verliest u bij sporten veel water en zout. Voldoende drinken is erg belangrijk om goed te kunnen blijven presteren. Hoeveel vocht u nodig heeft is persoonlijk, afhankelijk van uw sport en omgevingstemperatuur. Wij berekenen u vochtbehoefte, adviseren u wanneer u moet drinken en welke sportdrank het meest geschikt is.
Eiwitten
Zijn nodig voor opbouw en herstel van weefsels. Bij een verhoogde behoefte is een volwaardige voeding met aandacht voor iets meer eiwit dan normaal meestal voldoende.
Koolhydraten
Bij lang en intensief sporten zijn koolhydraten de belangrijkste bron van energie. Koolhydraten worden snel opgenomen en het lichaam kan gemakkelijk energie vrijmaken uit opgeslagen koolhydraten (spierglycogeen en leverglycogeen). Een optimale koolhydraatinname verdient aandacht.
Veel voorkomende klachten
Maag – en darmklachten
Misselijkheid, braken, een opgeblazen gevoel, steken in de zij, diarree of obstipatie bemoeilijken het sporten. Een optimale voeding, een betere verdeling over de dag en afgestemd op uw trainingsschema kan deze klachten voorkomen.
Hypoglykemie
Tijdens het sporten worden veel koolhydraten verbruikt. Wanneer de voorraad koolhydraten (glycogeen) op is, kan hypoglykemie (laag suikergehalte) optreden met klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, en een stinkende adem. Door voldoende koolhydraten is dit te voorkomen.
Spierkrampen
Gespannen spieren en kramp is een veelvoorkomend probleem bij sporters. Vocht- en zoutverlies tijdens het sporten kan hierop van invloed zijn. Vooral het mineraal magnesium speelt een belangrijke rol hierin. Samen kijken we naar welke magnesiumvorm het beste geschikt is voor uw lichaam.